Volvo lovar skandinavisk lyx och komfort med EM90

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 nov 2023

Med modellen EM90 kliver Volvo in i ett för tillverkaren nytt segment, nämligen MPV eller ”Multi Purpose Vehicle”. Biltypen hade närmast dömts ut till följd av suvarnas framgång. Men framför allt från Kina kommer nu allt fler eldrivna MPV-modeller och den 12:e november är det dags för Volvo att avtäcka sitt bidrag.

Redan från början har Volvo beskrivit EM90 som ett ”skandinaviskt vardagsrum på hjul” och nu berättar de lite mer om vad som menas med det. Gott om plats och plats för sex personer kan vi ju ta för givet. Om det även kommer en sjusitsig version har inte meddelats.

Vid alla stolar finns en skärm för underhållning och inställningar av sätet. På andra raden hittas loungestolar med massagefunktion, värme och ventilation samt uppfällbara bord och mugghållare.

Volvo lovar även lyx i form av hög kvalitet på materialen, bland annat en växelväljare från Orrefors Glasbruk och bakgrundsbelysta paneler av björk. Naturligtvis hittas också fällbara stolar, ett panoramaglastak av modell större och ”vackra skandinaviska designdetaljer”.

Ljuset på insidan ska kunna ställas in för ”äkta skandinavisk stämning” – och då inte höstrusket som vi nu går in i med månaden november. I stället handlar det om stämningsljus som återskapar norrsken och vad som beskrivs som ”midsommardagens gryning”.

Om och när EM90 kommer till Sverige är ännu oklart. Först ut blir den kinesiska marknaden där den kommer gå att beställa direkt efter premiären den 12:e november. Då får vi förhoppningsvis veta mer om de tekniska detaljerna och priset.

En fingervisning ger modellen Zeekr 009, som redan har lanserats och Volvo EM90 väntas använda samma teknik som den. För några veckor sedan spreds också bilder och information om Volvo EM90 från typgodkännandet av modellen i Kina.

Enligt dem mäter EM90 5,21 meter på längden och i alla fall lanseringsversionen uppges bli bakhjulsdriven med 272 hästkrafter. Zeekr 009 finns också i en fyrhjulsdriven version med 544 hästkrafter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!