Volvo och Daimler samarbetar för ny branschstandard

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2024

Volvo Group och Daimler Truck samarbetar redan inom olika områden. Inom det gemensamma företaget Cell Centric vill de bli marknadsledande inom system med bränsleceller för vätgasdrivna lastbilar. Och tillsammans med Volkswagenägda Traton, där svenska Scania ingår, har de företaget Milence som bygger laddinfrastruktur för eldrivna lastbilar.

Nu inleder Volvo Group och Daimler Truck ett nytt samarbete kring utveckling av mjukvarudrivna lastbilar. Precis som i arbetet med bränsleceller är även här ambitionen hög och målet är att sätta en ny standard för branschen.
– Lika viktigt som övergången till CO2-neutral framdrivningsteknik är digitaliseringen av fordonet. Genom att utveckla en gemensam mjukvarudefinierad fordonsplattform tillsammans med Volvokoncernen kommer vi att kunna göra våra fordon till en programmerbar enhet, säger Martin Lundstedt som är vd för Volvo Group.

Konkret ska de båda tillverkarna dela med sig av den egna utvecklingen kring mjukvara och utifrån det arbeta fram en ny plattform. Vad namnet på det nya gemensamma bolaget blir har inte avslöjats, men huvudkontoret kommer hamna i Göteborg.

Trots samarbetet kommer de båda företagen även i fortsättningen vara konkurrenter. Tekniken som utvecklas ska därför användas för att erbjuda “differentierande digitala fordonsfunktioner” till kunderna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!