Volvo och Volkswagen bäst förberedda på omställning till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jun 2021

Både Volvo och Volkswagen ansågs länge ligga efter i sina satsningar på elbilar. Men det har nu ändrats och nu lyfts de båda märkena fram som föredömen vad gäller omställningen till eldrift. Det menar en ny studie från organisationen Transport & Environment som verkar för mer elbilar i EU.

Skandalen med utsläppsfusken kring ”dieselgate” satte fart på Volkswagens omställning. Och även om Volvos utbud av elbilar ännu är litet har de satt upp målet att endast tillverka bilar med eldrift från år 2030.

I studien hamnar därför de båda tillverkarna i topp när det kommer till att ha ”trovärdiga strategier” för hur omställningen ska gå till.

På en skala från 0-100, där 100 innebär att man är totalt förberedd, hamnar Volvo och Volkswagen på 70. Bakom dem hittas Renault och Kia/Hyundai på mellan 50-60.

Grafik: Transport & Environment

Längre bak finns Ford som anses ha ett ambitiöst mål, men saknar en plan för hur det ska gå till. Stellantiskoncernen, med bland annat märken som Citroën, Opel och Peugeot, samt Daimler, BMW och Jaguar Land Rover kritiseras för att sakna strategier för att fasa ut förbränningsmotorer.

Det gäller framför allt Toyota som hamnar sist i rankingen. Precis som BMW och Daimler anses den japanska tillverkaren lägga alldeles för stort fokus på hybridteknik.

– Biltillverkare är desperata i att visa hur gröna de är men i verkligheten är de flesta av dem långt ifrån där de borde vara. Även de som är ambitiösa saknar en passande strategi för att komma dit, säger Julia Poliscanova från Transport & Environment.

Studien visar också att försäljningen av rena elbilar i EU kommer öka från omkring en miljon i år till 3,3 miljoner 2025. Till år 2030, alltså samma år som bland annat Volvo och Ford vill sluta tillverka fossilbilar, kommer den siffran stiga till 6,7 miljoner och då utgöra en knapp majoritet av nybilsförsäljningen, enligt studien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: