Volvos Ellastbilar

Volvo satsar på batteriernas andra liv

Lotta Hedin

Lotta Hedin

29 jan 2021

I takt med ökad elektrifiering vill Volvokoncernen bli bättre på att ta hand om batteriernas hela livscykel, och har därför startat ett nytt affärsområde, Volvo Energy.

– Med Volvo Energy ökar vi vårt fokus ytterligare på det här viktiga området. Vi ger också fordonsbatterier ett andra liv. Det är både en affärsmöjlighet och ett sätt att bidra till byggandet av den cirkulära ekonomin och det fossilfria samhället, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef.

Volvokoncernen erbjuder idag både eldrivna stadsbussar, olika typer av lastbilar, grävmaskier och hjullastare. Nyligen presenterade man även en satsning på tyngre och lastbilar för mer långväga transporter.

Om, eller när batterierna i ett fordon behöver bytas ut finns det gott om kapacitet kvar i de gamla, vilket gör att de passar bra för lagring av energi i exempelvis fastigheter eller vid grön elproduktion, skriver Volvokoncernen i ett pressmeddelande.

Och det är alltså här Volvo Energy kommer in. Det nya affärsområdet ska både ha en intern roll och tillhandahålla batterier och laddningslösningar till koncernens övriga affärsområden, och en extern roll och erbjuda använda, renoverade batterier till kunder för olika användningsområden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!