Volvo skriver under deklaration för utfasning av förbränningsmotorer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 nov 2021

En avgörande diskussion under det pågående klimattoppmötet COP26 är den om ett globalt pris på koldioxidutsläpp. Idag ska mötet fokusera på transporter och inför det har sex biltillverkare skrivit under en nollutsläppsdeklaration. Målet med den är att globalt stopp för förbränningsmotorer i bilar och lättare transportfordon till år 2040.

De sex tillverkarna är Volvo, Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes och BYD som genom att skriva på deklarationen i praktiken inte måste ändra mycket på aktuell strategi.

Redan tidigare har de sex tillverkarna satt upp egna mål om att endast – i alla fall i Europa – tillverka elbilar redan långt före 2040. Volvo vill till exempel vara en elbilstillverkare år 2030 och Jaguar redan år 2025.

Volvo vill däremot ta det ett steg längre och meddelar att företaget inför ett internt pris på koldioxidutsläpp. Det är satt till 1 000 kronor per ton och ska gälla för hela värdekedjan. Med det hoppas Volvo snabba på minskningen av koldioxidutsläpp och blir den första biltillverkaren att införa något sådant.

Volvos dotterbolag Polestar är redan idag elbilstillverkar och passar därför på att sticka ut hakan lite extra genom att kräva ”en snabbare acceleration i skiftet till klimatneutralitet”.

– Fordonstillverkare talar fortfarande om att sälja bensin- och dieselbilar fram till 2040. Med tanke på en bils livslängd kommer de att köra runt och förorena under andra hälften av detta århundrade. De försenar en av de mest kraftfulla klimatåtgärderna som finns tillgängliga för oss, säger Polestars vd Thomas Ingenlath i ett pressmeddelande.

Han vill därför se ett slut på fortsatt utveckling av bensin- och dieselmotorer hos andra tillverkare. Det är också något som bland annat Audi och Daimler har beslutat om.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!