Volvos elbilar får året runt-däck som standard

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 mar 2021

I samband med att Volvo presenterade sin kommande elbil C40 lanserades också en ny försäljningsstrategi. Med den säger de sig vilja förenkla både köpet och ägandet av deras bilar. Det innebär att företagets elbilar ska säljas till fasta priser på nätet och erbjudas som färdigkonfigurerade alternativ.

Ytterligare ett steg är nu att Volvos elbilar som säljs i norra och centrala Europa ska erbjudas med en ny typ av året runt-däck som standard. Det handlar om en ny typ av däck som precis som tillverkarens elbilar fått namnet Recharge. Enligt Volvo har det också flera fördelar jämfört med traditionella vinter- och sommardäck.

Förutom att du som med alla året runt-däck slipper bytet på hösten och våren ska däcken enligt Volvo även minska energiförbrukningen med upp till åtta procent, jämfört med vinterdäck. Det är därmed de första året runt-däcken som uppfyller energiklass A.

Ändå är det endast tillverkarens elbilar som ska säljas med Recharge-däcken. Orsaken är att däcken är särskilt utvecklade för just bilar med eldrift.

– För elbilar är det viktigare med lågt rullmotstånd än för bilar med traditionella drivlinor, eftersom det har en större inverkan på förbrukningen och räckvidden, säger Gisela Blomkvist som är chef för Volvo Cars Sustainability Centre.

Ytterligare en miljöaspekt som Volvo lyfter fram är att en uppsättning av däck leder till minskad tillverkning av aluminiumfälgar.

När det kommer till säkerheten, som är ett av Volvos främsta försäljningsargument, håller de alltså inte med om att året runt-däck skulle vara en kompromiss. Tvärtom menar Volvo att deras Recharge-däck är att föredra i de ”faktiska väderförhållandena”. Med det menar Volvo att Recharge-däcken ska ge bättre prestanda på våta och smutsiga vägar när temperaturen ligger kring noll.

De nya däcken ska därför erbjuda ett balanserat alternativ – så länge det inte handlar om riktigt vinterväder med snö och is. Där anser även Volvo att riktiga friktions- eller dubbdäck är att föredra. Det ska då erbjudas som extra tillval vid köp av en Recharge-modell.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: