Volvos eldrivna lastbilar har kört 2.000 varv runt jorden

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jun 2024

Volvo lanserade sin första eldrivna lastbil 2019. Sedan dess har programmet breddats och tillverkaren är idag ledande inom eldrivna lastbilar i både Europa och USA. Totalt har Volvo levererat 3.500 ellastbilar till kunder i 45 olika länder i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika samt Asien.

Nu har tillverkaren också räknat samman data som visar att de tillsammans har kört 80 miljoner kilometer. Det motsvarar 2.000 varv runt jorden. För att köra samma sträcka med en fossildriven lastbil skulle det enligt Volvo krävas över 25 miljoner liter diesel. Utifrån det har de eldrivna lastbilarna från Volvo inneburit att att det sparats in utsläpp på sammanlagt 68.000 ton koldioxid.

– Transportsektorn står för 7% av de globala koldioxidutsläppen och batterielektriska lastbilar är ett viktigt verktyg för att minska klimatavtrycket. Tack vare många tidiga användare kan vi redan nu se den enorma potentialen med den här tekniken, säger Roger Alm som är vd för Volvo Lastvagnar.

Förra året levererade Volvo 1.977 helt eldrivna lastbilar – en ökning med 256 procent jämfört med 2022. Tidigare i år presenterades också modellen Volvo FM Low Entry, som är den första lastbilen från Volvo som utvecklats för eldrift från grunden. Till skillnad från övriga eldrivna modeller kommer den därför endast erbjudas med batteridrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!