Volvos nästa elsuv ska sätta tonen för omställningen till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jul 2022

Volvos nästa eldrivna modell blir en ersättare till dagens XC90 som ska lanseras nästa år. Vad namnet blir har ännu inte avslöjats, men det ryktas om det helt nya namnet Embla. Inte heller kring designen eller de tekniska detaljerna är mer bekräftat än att den får Lidar-radar för självkörning i nivå 4. 

Efter elsuven XC40 och crossoverversionen C40 blir det den tredje elbilen från Volvo. Fler ska det bli, för år 2030 ska Volvo enbart tillverka eldrivna bilar. 

Redan om mindre än tre år, till 2025, ska elbilar utgöra hälften av försäljningen. Under årets första kvartal låg den siffran på 7,9 procent. 

Det var visserligen är en ökning från förra året då elbilar utgjorde fyra procent av försäljningen. Men det visar ändå att Volvo har en bit kvar till målet. 

Volvos nästa elbil väntas baserad på Concept Recharge

Den nya modellen är därför symboliskt viktig för att visa att tillverkaren menar allvar med övergången till eldrift. 

-Vad jag skulle vilja se är att bilen gör att vi blir erkända som ett mycket trovärdigt företag för nästa generations elbilar, säger Volvos vd Jim Rowan till branschtidningen Automotive News

Enligt honom arbetar Volvo konsekvent med omställningen till eldrift. Varje anställning, varje investering och varje designbeslut sker mot bakgrund av målet om den eldrivna framtiden. 

Något som Jim Rowan menar ger Volvo en fördel gentemot andra tillverkare som inte följer samma strategi. 

Jim Rowan

– Det hjälper oss som företag att fokusera på vad slutspelet är. Jag tror att vissa konkurrenter fortfarande försöker ta reda på hur snabbt de kan nå dit och om de kan rida på två hästar samtidigt. Vi har inte den tvetydigheten, säger han. 

Både den eldrivna efterföljaren till XC90 och Polestars nästa elbil Polestar 3 ska tillverkas i Volvos fabrik i USA. Med det vill båda tillverkare satsa hårdare på den amerikanska marknaden. 

Och att den är mogen för elbilar är Jim Rowan övertygad om. Inte minst för att Tesla har lyckats bra där. 

Polestars vd Thomas Ingenlath avslöjade nyligen att Polestar 3 kommer få ett pris på mellan 75 000 och 110 000 dollar, alltså från omkring 800 000 till 1,2 miljoner kronor. 

Förutom fabrik delar de båda elsuvarna även teknik med varandra. Thomas Ingenlath har lovat att Polestars elsuv ska bli mer kraftfull och körglad än Volvos version. 

Hur det påverkar prissättningen mellan de båda modellerna är ännu oklart. Volvo har inte angett något pris ännu, men som den flaggskeppsmodell det är borde vi kunna räkna med ett ganska högt pris även där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: