Volymtillverkning av Tesla Cybertruck först nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jan 2023

När Tesla presenterade för sista kvartalet och helåret 2022 blickade det även lite in i framtiden. Vid Investor Day den första mars lovas en ny plattform presenteras som ska göra det möjligt att sänka Teslas tillverkningskostnader.

Teslas vd Elon Musk sa också att tillverkningen av den eldrivna pickupen Cybertruck till slut kommer i gång till sommaren. Modellen presenterades 2019, men tillverkningen har skjutits på framtiden flera gånger.

Tesla ska nu ha börjat installera utrustning för tillverkning av Cybertruck vid fabriken i Texas. I en intervju med pordcasten Ride The Lightning meddelade nyligen också Teslas designchef Franz von Holzhausen att designen av bilen är spikad.

Det innefattar bland annat en avkapad ratt i så kallad yoke-stil, alltså samma variant som hittas hos nya Model S och Model X.

Yoke-ratten blir standard även hos Cybertruck, men sedan en tid tillbaka går det att beställa en Model S och Moel X med traditionell, rund ratt. Om det även blir ett alternativ för Cybertruck har inte bekräftats.

Men även om tillverkningen börjar till sommaren räknar Tesla inte med några större volymer av Cybertruck i år. Det väntas först bli verklighet först under 2024.

– Den ökar exponentiellt, men är till en början mycket långsam, kommenterade Elon Musk utsikterna för att skala upp takten i tillverkningen av Cybertruck.

Ursprungligen skulle pickupen ha börjat tillverkas 2021. Att Cybertruck trots förseningen fortfarande väcker intresse råder det ingen tvekan. Men när den väl kommer i produktion och börjar rulla på vägarna möter den också en helt annan konkurrens än när den först presenterades 2019.

Sedan dess har de eldrivna pickuperna Ford F-150 Lightning (som just blivit klar för Sverige) och Rivian R1T kommit ut på marknaden – och ytterligare flera är på väg.

Teslas Cybertruck sticker visserligen fortfarande ut. Men med ett breddat utbud av stora, eldrivna ”trucks” är den i alla fall nu mindre unik.

Om Cybertruck överhuvudtaget kommer till Sverige är oklart. Bland annat ser karossens skarpa linjer inte ut att samspela med EU:s krav för skydd av fotgängare. Tidigare har Elon Musk med en tweet öppnat för att det kan komma en modifierad version av Cybertruck för den europeiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: