VW bygger rekordstor batterifabrik och elektrifierar alla modeller

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

11 sep 2017

Volkswagengruppen storsatsar för att bli världens ledande elbilstillverkare. Detta enligt vd:n Matthias Müller som lade fram fordonskoncernens framtidsplaner när motormässan i Frankfurt tjuvstartade på måndagskvällen.

– Ett företag som Volkswagen kan inte följa, vi måste leda, sa han innan han fortsatte att berätta om planen. Och det var sanneligen inga små mål som sattes upp.

2025 ska VW sälja 3 miljoner rena elbilar. För att kunna göra det har gruppen beslutat att satsa 50 miljarder euro i batteriproduktion. Produktionskapaciteten motsvarar fyra gigafactories och det handlar om en enda fabrik som ska ligga i Tyskland. För att lyckas med satsningen tänker de bjuda in samarbetspartners.

Därmed är koncernen redo att rulla ut sin elbilssatsning. Det talas om 80 eldrivna modeller år 2025, varav 50 är rena elbilar.

– Vi kommer att erbjuda bilar med upp till 600 km räckvidd som inte tar mer än en kafferast att snabbladda, sa Müller.

Under de följande åren räknar VW-gruppen med att solid state-batterier kommer att vara tillräckligt mogna för produktion. Enligt Müller kommer räckvidden då att ligga på 1 000 km.

Samtidigt fortsätter utvecklingen av vätgasteknik och förbättring av diesel- och bensinmotorer. 2030 ska alla modeller, omkring 300, finnas i en elbilsvariant. Eldriven Bugatti, någon?

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: