VW-chefen: ”Eldrift enda vägen framåt för mig”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jun 2024

Det kommer en hel del kritik mot elbilar just nu, tycker Volkswagens märkeschef Thomas Schäfer. Bland annat inför valet till EU-parlamentet den 9 juni har flera partier gjort det till sin sak att få till en ändring av beslutet att endast tillåtna försäljning av nya utsläppsfria bilar från 2035. Något som Thomas Schäfer beskriver som ett kortsiktigt tänkande.

-Att tro att vi bara kan trycka på pausknappen nu och sedan starta om vid något tillfälle är orealistiskt. Inte bara för oss, utan för hela fordonsindustrin, säger han i en intervju med sidan Autogazette och lägger till:

-För mig är eldrift den enda vägen framåt. Ja, förändring är jobbigt, men eldriften kommer helt klart att segra på lång sikt.

Enligt Volkswagenchefen är det då också bilar med batterier han tror på. Med det går han emot koncernkollegan Porsche och deras chef Oliver Blume – som även är chef för hela Volkswagenkoncernen – som satsar på framställning av syntetiska bränslen, så kallade e-fuels. Meningarna går isär kring hur vilka fördelar för klimatet de verkligen har när det används till att köra en förbränningsmotor.

Helt utesluter Thomas Schäfer varken e-fuels eller bränsleceller, men då för vissa användningsområden utan att gå in på vilka han tänker sig det kan vara.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!