VW miljardsatsar i Northvolt-fabrik

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 okt 2020

Samarbetet mellan Volkswagen och den svenska batteritillverkaren Northvolt har kommit in i en ny fas. Biltillverkaren investerar 450 miljoner euro, motsvarande omkring 4,8 miljarder kronor, i en produktionsanläggning.

Bygget av fabriken i Salzgitter väntas inledas innan årsskiftet och produktionsstarten är planerad till 2024 då batterier med en sammanlagd kapacitet på 16 gigawattimmar ska tillverkas.

Volkswagen ska äga fabriken, som har fått namnet “Northvolt Zwei” och anläggningen hyrs sedan ut till det batterikonsortium som de båda företagen bildade förra året.

I dag levererar ett flertal företag batterier till Volkswagen: LG Chem, Samsung, SKI och CATL tillverkar batterier för VW:s elbilar som säljs i Europa. De bilar som säljs i Kina har batterier från CATL och SKI ska börja leverera batterier till Volkswagens bilar som säljs i USA. Enligt företagets prognos kommer de redan 2025 behöva 150 gigawattimmar bara för de bilar som säljs i Europa, vilket med en genomsnittlig batterikapacitet på 70 kilowattimmar innebär en årlig försäljning på drygt 2,1 miljon elbilar.

VW vill öka produktionen i Northvolts fabrik

Northvolt har börjat bygga sin fabrik

VW investerar 10 miljarder i batteritillverkning

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!