VW: Minst 60 000 ID.3 levereras i år

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Idag öppnar möjligheten för de som förbokat en ID.3 First Edition att lägga sin slutgiltiga beställning.

ID.3 First Edition säljs i cirka 30 000 exemplar, och ännu fler köpare har anmält sitt intresse. Om fyra veckor öppnar försäljningen av vanliga ID.3, och totalt räknar VW med att leverera ut 60 000 till 70 000 ID.3:or i år.

– Vinstmarginalen på elbilar är nu ungefär lika stor som på förbränningsbilar, sa Silke Bagschik, marknads- och försäljningschef inom e-mobilitet på Volkswagen vid en pressträff tidigare idag.

De som förbokat en ID.3 First Edition har nu fyra veckor på sig att bestämma sig för om de vill vara bland de första som kör ID.3, och i så fall få möjlighet att ingå i vad VW kallar ID.3 ”First Movers Club”.

Men vill man ha sin bil så tidigt som möjligt, det vill säga i början av september, levereras bilen utan vissa funktioner. Det handlar om App Connect som kopplar ihop bilen med telefonen, och avståndsfunktionen bilens i Head-Up-display (påverkar bara de som väljer högsta utrustningsnivån).

Dessa första bilar kommer få de funktioner som saknas senare genom en uppdatering som sker hos återförsäljaren tidigt nästa år. Vill man ha sin First Edition-bil levererad med alla funktioner aktiva får man vänta på leverans till sista kvartalet i år.

I köpet av en First Edition ingår bland annat ett års fri laddning (upp till 2000 kWh på snabbladdare som är anslutna till Volksvagens laddtjänst We Connect där bland annat Ionity ingår) och en gratis uppgradering som kortar ner accelerationstiden 0-100 km h med två sekunder. First Edition-bilarna är utrustade med ett batteri på 58 kWh, och finns i tre utrustningsnivåer.

Grundversionen kostar 419 900 kronor, plusversionen kostar 479 900 kronor och maxvesionen 541 900 kr.

I Sverige och övriga nordiska länder ingår värmepump i grundversionen, i andra europeiska länder är det dock extrautrustning. Volkswagen uppskattar att de flesta kunder kommer välja den mellersta utrustningsnivån.

Om fyra veckor öppnar VW för beställingar av vanliga ID.3, som finns med tre olika batteristorlekar: 45, 58 och 77 kWh. Leveranserna av dess kommer starta innan årets slut, enligt VW.

Modellen med den största batteristorleken har bara fyra sittplatser, till skillnad från de andra ID.3:orna som har 5. Anledningen är enligt VW att bilens totala vikt annars skulle bli för hög, eftersom det största batteriet är så tungt.

ID.3 är byggd på Volkswagens MEB-plattform och blir först ut på marknaden av en rad elbilar som planeras på plattformen. Nästa modell, ID.4, ska marknadsintroduceras inom kort – något exakt datum är inte satt än.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!