VW ska slå konkurrensen med ”Europe Speed”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jun 2024

Inom bilbranschen talas det idag om ”China speed”. Med det pekas det på ett ofta snabbt tempo vid utveckling av elbilar hos kinesiska tillverkare. Inte minst i kontrast till de traditionella och ofta mer tungrodda tillverkarna här i Europa. Som till exempel Volkswagen.

Men den tyska jättekoncernen vill nu visa att även de kan agera snabbt. Den utlovade eldrivna instegsmodellen med ett pris från 20.000 euro – omkring 230.000 kronor – ska utvecklas på egen hand inom tre år. För att sätta det i perspektiv: normal utvecklingstid hos Volkswagen är annars fem år.

”Europe Speed” dubbade koncernchefen Oliver Blume det nya tillvägagångssättet vid ett stormöte för koncernen. Samtidigt ska den billiga modellen, som ofta kallas ID.1, trots lågt pris stå sig mot andra vad gäller utrustning och kvalitet.
– Vår Volkswagen för 20.000 euro kommer att sätta standarden när det gäller design, kvalitet, utrustning och teknik till ett attraktivt pris, sa Oliver Blume.

Att snabba upp utvecklingen ses som avgörande för att koncernen ska kunna möta konkurrensen och ställa om till att tillverka elbilar. Under mötet slog han också fast vikten av elbilar, trots att försäljningen på sistone har sjunkit.
– Vi ser eldrift som framtiden för bilindustrin, sa Oliver Blume under mötet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!