VW skrotar tysk elbilsfabrik – och bygger en i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 feb 2023

Med den så kallade Trinity-fabriken i hemstaden Wolfsburg skulle Volkswagen möta konkurrensen som Tesla visade med effektiviteten i sin tyska fabrik utanför Berlin. 

Planerna lades fram av dåvarande chefen för Volkswagenkonncernen Herbert Diess och sågs som nästa steg i satsningen på att bygga elbilar. 

Tidigare Volkswagenchefen Herbert Diess presenterade planerna på Trinity-fabriken i Wolfsburg.

Namnet kom från projektet Trinity som 2026 skulle mynna ut i en ny flaggskeppsmodell i form av en slank och tekniskt avancerad sedan. 

Men den har åkt tillbaka till ritbordet och ryktas nu istället bli en elsuv. Och Trinity-fabriken blir inte av alls. 

Det meddelar Volkswagens finanschef Arno Antlitz. 

-Vi kommer inte bygga någon ny elbilsfabrik i Europa utan ställa om de redan befintliga, säger Arno Antlitz till den tyska utgåvan av Business Insider. 

Redan tidigare har den nya ledningen kring Oliver Blume, som även är chef för Porsche, uttryckt tvivel kring planerna på en ny fabrik. 

Häromveckan meddelades också att 22 000 av de över 60 000 medarbetarna i Volkswagens huvudfabrik i Wolfsburg ska omskolas för att bygga elbilar. 

På andra sidan Atlanten ser planerna däremot annorlunda ut. Där planerar Volkswagen en ny elbilsfabrik som få ska bygga elsuvar och pickuper under märket Scout. 

Skisser av modeller från Scout

Sedan 2020 äger Volkswagen rättigheterna till namnet Scout som fram till 1980 satt på modeller som tillverkades av amerikanska Harvester.  

Det har ryktats om att Foxconn skulle stå för tillverkningen av modellerna från Scout. Nu står det alltså klart att Volkswagen istället väljer att bygga en egen fabrik för det. 

En orsak till beslutet kan vara det stora subventionspaket för satsningar på grön energi som nu lockar investeringar till USA. 

Även svenska Northvolt har sagt att de kan komma att pausa planerna på en batterifabrik i Tyskland för att först satsa på en i USA. 

Ytterligare en som uttryckt intresse för en fabrik i USA är Audis chef Markus Duesmann. 

Enligt tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung kan även elbilar från Audi komma att byggas i Volkswagens nya amerikanska fabrik. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!