VW: tio nya elbilar till 2026 – premiär för ID. 2all ikväll

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2023

Volkswagen sänder ikväll live från ett event i Hamburg. Inför det har det spekulerats kring att vi ska få se den billigare elbil som Volkswagen ska lansera 2025. Ryktet späddes på när Volkswagen själva sa att det skulle handla om en showbil som visar att de är ”ett folkligt bilmärke”.

Under sin årliga presskonferens bekräftades att det handlar om just det. Bilen som presenteras kallas ID. 2all och ska få ett pris från under 25 000 Euro, omkring 280 000 kronor.

Elbilen är på plats vid eventet som kan följas på YouTube här från klockan 18.30:

Under presskonferensen meddelades också att Volkswagen ska lansera 10 nya eldrivna modeller fram till 2026. En av dem är produktionsversionen av ID. 2all. Bland de övriga ingår också uppdaterade ID.3 som nyligen presenterats samt en ännu inte visad sportigare version av den, ID.3 GTX. Även den ID. Buzz med förlängd hjulbas samt sedanen ID.7 som båda kommer i år ingår i de tio planerade elbilarna.

Uppdaterade ID.3

Vad det handlar om för modeller för de övriga sex nämns inte. Som koncept har Volkswagen bland annat visat ID. Space Vizzion, en kombimodel som bland annat ställdes ut på eCarExpo i Göteborg i slutet av förra året. Tidigare har Volkswagen även antytt att suven Tiguan ska komma med eldrift. Eventuellt räknar Volkswagen också in fler GTX-versioner av befintliga modeller i de tio nya elbilarna.

Volkswagen ID.7

År 2030 räknar Volkswagen med att elbilar kommer stå för 80 procent av försäljningen i Europa, och 55 procent i Nordamerika. Med det höjer Volkswagen målen från tidigare 70 respektive 50 procent.

Efter att planerna på en ny elbilsfabrik i Tyskland skrotade för att istället bygga en i USA innebär det en snabbare omställning av de tyska fabriker. Vid fabriken i Zwickau, där ID-modeller, Cupra Born och Audi Q4 e-tron byggs, är omställningen redan genomförd.

Nästa fabrik att ställa om är den i Emden där det från och med i sommar endast kommer tillverkas elbilar, bland annat sedanen ID.7.

Ett större projekt är att ställa om huvudfabriken hemma i Wolfsburg där det idag arbetar över 60 000 personer. Fram till 2025 investerar Volkswagen 460 miljoner Euro, drygt fem miljarder kronor, i omställningen av Wolfsburg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: