Wagoneer S blir första ”riktiga” eldrivna Jeepen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2024

Avenger blev den första helt eldrivna modellen från Jeep. Och trots att den är framhjulsdriven var Jeeps vd Christian Meunier noga med att påpeka att det rör sig om en ”äkta Jeep”. Avenger är också framtagen för den europeiska marknaden och byggs i Polen. Men i år ska också amerikanerna få sin första eldrivna Jeep när det nu står klart att Wagoneer S lanseras i höst.

Det handlar då om en större modell och den här gången är det fyrhjulsdrift som gäller och Jeep lovar goda terrängegenskaper. De dubbla elmotorerna har en gemensam effekt på 441 kW, alltså 600 hästkrafter, och Wagoneer S uppges klara 0-100 km/h på omkring 3,5 sekunder.

I övrigt är det ont om detaljer, men modellen väntas använda Stelantiskoncernens nya elbilsplattform STLA Large. Om det stämmer kan vi räkna med snabb laddning tack vare 800-voltsteknik och ett batteri på strax över 100 kWh. Med plattformen STLA Large är det enligt Stellantis möjligt att bygga elbilar med en räckvidd på 80 mil. Riktigt så långt kommer nog Wagoneer S inte ta sig på en laddning med så många hästkrafter och en högbyggd kaross.

Efter lanseringen i USA ska Wagoneer S komma till andra marknader, men det finns ännu inga uppgifter om när vi kan räkna med den här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!