Wallbox visar ny dubbelriktad laddare med CCS-kontakt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jun 2023

Renault har i veckan meddelat att kommande Renault 5 kan dela med sig av ström. Volkswagens elbilar har nu också funktionen och det är något vi även kommer få se hos Polestars modeller och Volvo EX90. När allt fler elbilar kan dela med sig av ström blir deras batterier potentiella energilager. Något som väntas bli en pusselbit i framtidens gröna elnät då bilarna kan lagra el från sol- och vindkraft som sedan matas ut i nätet när behovet är som störst.

Men för att det ska gå krävs också en dubbelriktad laddbox. Hur det går till i praktiken visade det spanska företaget Wallbox med sin produkt Quasar 2 och en Cupra Born med ett batteri på 77 kWh under energimässan The Smarter E i München i veckan. Den nya generationen Quasar 2 har CCS-kontakt, trefas och kan skicka ström i båda riktningar med 12,8 kW. Med det är boxen anpassad både för att kunna driva ett hem med Vehicle to Home samt att mata ut el i nätet genom Vehicle to Grid.  

– Dubbelriktad laddning är helt klart framtiden. När vårt energibehov ökar, blir värdeerbjudandet för dubbelriktad laddning obestridligt, säger Guillem Iváñez som är chef för dubbelriktad laddning på Wallbox.

Med en app går det att planlägga laddningen under dygnet så att det sker när energipriserna är som lägst. Enligt Wallbox uträkningar märks funktunen av i plånboken då användare kan spara upp till 1 000 Euro, omkring 12 000 kronor.

Svenskt pris för Quasar 2 har ännu inte presenterats, men den föregående versionen med Chademo-kontakt kostade onkring 50 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: