Elbilen logo Meny

XPeng P5 bjuder på filmkväll och kylskåp

Med konceptet ID.Life visade Volkswagen upp en bil som kan användas för filmkväll tack vare inbyggd projektor och duk i instrumentpanelen. En idé som de tydligen inte är ensamma om.

Kinesiska XPeng har visat upp sin tredje modell XPeng P5, som enligt företaget även är planerad att komma i en europeisk version. Först ut är då Norge, där den större sedanen P7 snart börjar säljas och elsuven G3 redan finns att köpa.

Det är också från modellen G3 som drivlinan till nya P5 hämtas.

Det betyder en elmotor och 208 hästkrafter och ett vridmoment på 310 Nm som gör att P5 klarar 0-100 på 7,5 sekunder. När det kommer till batterier går det att välja mellan tre storlekar.  Det minsta är på 55,9 kWh för 46 mils räckvidd, i mellanversionen sitter ett batteri på 66,2 kWh för 55 mils räckvidd och i topversionen hittas ett batteri på 71,4 kWh som ska ge upp till 60 mils räckvidd.

Siffrorna är däremot enligt körcykeln NEDC och kommer därför förmodligen justeras nedåt för WLTP. Men det låga luftmotståndet med ett cw-värde på 0,223 talar för en energieffektiv modell.

Insidan är avskalad och domineras av en stående skärm. XPeng ger inga uppgifter om den men skriver att många funktioner ska gå att styra med röstkommande.

XPeng P5 kan ses som en lite mindre och enklare versionen än P7. Karossen mäter 4,81 meter på längden, vilket är några centimeter kortare än P7 som är 4,88 meter lång.

Under och på skalet hittas ändå en hel del teknik och bilen är bland annat utrustad med två Lidar, 12 ultraljudssensorer och 13 hd-kameror för självkörning med systemet Xpilot.

Enligt XPeng handlar det om en ”banbrytande smart bil” som ska klara självkörning även i stadsmiljö.

Och så det där med möjligheten till filmkväll. De främre sätena kan fällas helt för att skapa en liggsoffa före att sova eller kolla på film från en projektor. Det erbjuds även möjligheten att välja till ett kylskåp till armstödet för kalla drycker under filmen, eller om du kanske vill campa med bilen.

När modellen börjar säljas i Norge och även andra europeiska länder är ännu oklart. I Kina har den fått ett konkurrenskraftigt pris från 157 900 yuan, vilket omräknat till svenska kronor blir ungefär 200 000 kronor.

XPeng säger att de först avvaktar hur modellen P7 tas emot i Norge innan de beslutar kring en eventuell lansering av P5. Blir det så måste en hel del av bilens system för röststyrning och interaktiva tjänster också anpassas för att kunna förstå mer än kinesiska.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-09-16