Xpeng stoppar beställningar av P5 – oklart kring leverans

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 jun 2022

Xpeng är tillsammans med Aiways och Nio ett av tre kinesiska märken som i år debuterar i Sverige. Lanseringsmodellen är sedanen P5 och våra intryck av den kunde ni läsa om i nummer 5 av Elbilen.

Priset börjar på 550 000 kronor och de som reserverat ett exemplar har räknat med att få sin bil i oktober.

Det ser nu inte ut att bli av och samtidigt har Xpeng slutat ta emot fler förbokningar. Även i de tre övriga europeiska lanseringsländerna Nederländerna, Danmark och Norge har beställningarna pausats.

– Just nu är leveranserna försenade och det är därför vi stoppade för fler beställningar av P5, säger Veronica Nilsson från Xpeng Sverige.

Orsaken är enligt Xpeng den rådande komponentbristen som orsakat problem för flera biltillverkare. Till det kommer problemen med tillverkning i Kina, där Xpeng byggs.

Landets stränga politik för att hindra spridning av corona innebär lockdowns av bland annat mångmiljonstaden Shanghai. Något som påverkar industrin både i Kina och andra länder.

De som beställt P5 ska ha blivit informerade om förseningen. När de kan räkna med att få sin bil finns det ingen information om i dagsläget.

– Vi vet inte mer om P5 än att den är pausad och vi försöker få ut P7 så fort som möjligt, säger Veronica Nilsson.

Den större sedanen P7 är tillverkarens flaggskeppsmodell och går att beställa i Norge till ett pris från 459 900 norska kronor, omkring 470 000 svenska kronor.

P7 går ännu inte att förboka i Sverige. Men eventuellt kan beställningsstoppet av P5 leda till ett större fokus på P7 i Sverige.

– P5 har aldrig varit en volymmodell för oss. Vår flaggskeppsmodell är P7, så det har varit hela tiden och den kommer under nästa år, säger Veronica Nilsson.

Senare planeras även elsuven G9 lanseras att lanseras i Sverige. Men inte heller det finns det någon tidsplan för.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: