Ytterligare 137 elbussar till Göteborg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 apr 2021

Göteborg ligger redan i topp när det kommer till städer med elbussar på gatorna. Förra året sattes 145 elbussar in på 34 av stadens linjer och nu har Västtrafik beställt ytterligare 137 stycken.

– Nu fortsätter vår resa mot målet att ha en helt elektrifierad stadstrafik år 2030. Vi har gott om erfarenheter av att köra elbussar i stor skala i våra städer och nu blir trafiken i centrala Göteborg ännu tystare och renare. Det här är en viktig del för att vi ska skapa bättre stadsmiljöer för människorna som lever där, säger Lars Backström som är vd på Västtrafik.

Exakt vilka bussar det handlar om och från vilka tillverkare är ännu inte bestämt. På förfrågan svarar Västtrafik att det är upp till de olika bolagen Keolis och Nobina som har vunnit upphandlingen att besluta vilka bussar de ska köra med.

De nya elbussarna kommer att sättas i trafik under två skeden med start sommaren 2022 och 2023 på totalt 24 linjer.

Samtidigt visar en ny studie från analysföretaget IDTechEx visar även att batteridrivna bussar är en snabbt växande marknad på flera håll i världen. Kina är ledande med 450 000 elbussar i trafik och det är också kinesiska tillverkare som driver på genom att expandera till andra länder.

Men även i USA pågår en snabb omställning mot mer batteridrivna bussar. I Europa registrerades förra året 2 100 elbussar i trafik och den största tillverkaren är polska Solaris.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: