Zeekr X officiellt presenterad – med fyrhjulsdrift och kylbox

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 apr 2023

I vintras släppte Zeekr bilder på märkets tredje modell Zeekr X som var ute och snurrade i Göteborg med färgglad maskering. 

Inför bilsalongen i Shanghai får vi de tekniska detaljerna bekräftade och se bilen utan maskering. Där hittas en kaross med tydliga och markerade linjer och samma smala stående strålkastare i fronten som hos Zeekr 001. 

Nya Zeekr X ska slåss om kunder i det övre segmentet och kommer därför med en del finurliga funktioner. Bland annat möjligheten att få ett kylskåp som ska klara temperaturer på ned till -15 grader samt att låsa upp bilen med ansiktsigenkänning. 

I framsätet hittas också en skjutbar pekskärm som kan glidas över till passagerarsidan. Och sätena bak kan fällas upp för att få mer plats att lasta större prylar på golvet.

Den kompakta elsuven mäter 4,45 meter på längden och byggs med Geelykoncernen elbilsplattform SEA. Det betyder att modellen delar teknik med både Smart #1 och Volvos kommande mindre elsuv EX30. 

Till exempel är axelavståndet samma som hos Smart #1, alltså 2,75 meter. 

Även batteripaketet känns igen och är på 66 kWh. Hos Smart #1 ger det en WLTP-räckvidd på 44 mil, för Zeekr X anges ännu endast räckvidden enligt den kinesiska körcykeln som då är 56 mil. Räkna alltså med en minskning av det när WLTP-siffrorna bör officiella. 

Zeekr X kommer med i alla fall flest med fyrhjulsdrift från två elmotorer med en gemensam effekt på 428 hästkrafter. Också det är samma som hos den fyrhjulsdrivna Brabus-versionen av Smart #1 som vi tog en snabbkoll på i februari

Vridmomentet är på 543 Nm och 0-100 km/h går på 3,7 sekunder. 

Senare väntas även en bakhjulsdriven version lanseras. 

Som vanligt när det handlar om Zeekr är det snabba ryck som gäller. Den nya elsuven kommer därför börja levereras till kunder i Kina redan om två månader. Priset där uppges börja på omräknat drygt 280 000 kronor.

Med Zeekr lanserades Volvo och Polestar ägare Geely hösten 2021 ett nytt prestigemärke för elbilar. Kort därefter kom första modellen Zeekr 001 med fyrhjulsdrift, 543 hästkrafter och 800-voltsteknik för att kunna ladda med upp till 360 kW. 

Zeekr har bekräftat att märket ska lanseras i Europa under 2023, men det är ännu oklart när och vilka marknader som blir först ut. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!