Ford och Rivian avslutar tekniskt samarbete kring elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 nov 2021

Ford har investerat omkring en miljard dollar i uppstickaren Rivian. Tanken var att det skulle leda till ett givande samarbete där Ford skulle bygga elbilar på Rivians så kallade ”skateboard-plattform” och dra nytta av Rivians kunnande kring utveckling av elbilar.

Men bilbranschen är i snabb förändring. Efter att Rivian noterats på börsen har aktien stigit som en raket. Rivian är därför nu högre värderat än Ford.
Samtidigt har Fords självförtroende vad gäller elbilar stärkts. Tillverkaren har tagit fram två egna plattformar och de båda tillverkarna meddelar nu att de avslutar sitt gemensamma utvecklingssamarbete.

Fords eldrivna pickup F-150 Lightning lanseras nästa år

”I takt med att Ford har utvecklat sin egen elbilsstrategi och efterfrågan på Rivian-fordon har ökat har vi gemensamt beslutat att fokusera på våra egna projekt och leveranser”, skriver Rivian i ett uttalande.

Ford fortsätter däremot att beskriva Rivian som en ”partner” och behåller även sina andelar i Rivian, som uppgår till tolv procent.
Om relationen mellan Ford och Rivian även kan bli en konkurrenssituation återstår att se. Även om båda tillverkare kommer erbjuda på för den amerikanska marknaden viktiga biltypen pickups ser Ford ut att mer satsa på volym och lägre priser.

Rivian har nyligen startat tillverkning av pickupen R1T

Ford investerar 30 miljarder dollar fram till 2025 i sin omställning för att tillverka elbilar. I Europa ska det endast säljas bilar med eldrift från 2030 och här satsar Ford på ett samarbete med Volkswagen för att bygga bilar på deras elbilsplattform MEB, samma som används för dagens ID-modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: