Mindre elsuvar på gång från Volvo och Polestar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 dec 2021

Med Polestar 3 och den ännu inte namngivna eldrivna efterföljaren till Volvo XC90 kommer båda tillverkare lansera varsin större och lyxigare elsuv. Bland annat ska Lidar bli standard som ger de båda modellerna avancerad nivå av självkörning.

Men för att det även planeras mindre elsuvar för att nå större försäljningsvolymer är också klart. Det behövs inte minst för Volvo om företaget ska nå målet om att endast tillverka elbilar år 2030.  

Enligt brittiska Autocar kommer Volvos mindre elsuv dela en hel del teknik med modellen Zeekr 001. Den byggs på Geelys elbilsplattform SEA och ska därför kunna ladda riktigt snabbt, upp till 360 kW.

Volvo Concept Recharge

Även om det rör sig om en suv uppges den kommande Volvomodellen få en slankare och därmed mer aerodynamisk kaross. Studien Concept Recharge ska ge en fingervisning av formspråket i Volvos kommande elbilar och är en just lägre och mer slankt byggd modell.

Volvo har tidigare sagt att en elsuv mindre än dagens XC40 Recharge ska lanseras år 2025. Redan två år tidigare, 2023, ska Polestar 4 lanseras som också den beskrivs som en mindre och mer strömlinjeformad elsuv. Priset uppges hamna på omkring 400 000 kronor och ska alltså också rikta sig till en bredare målgrupp.

Polestar har inte bekräftat mer än att vd:n Thomas Ingenlath lovat ”få kompromisser” vad gäller innerutrymmena i Polestar 4, trots dess mindre storlek.

Kommande modeller från Polestar

Om också Polestar 4 kommer dela teknik med Zeekr 001 och får ta del av bland annat den snabba laddningen är oklart. Tidigare spekulationer har snarare pekat på att Polestar 4 kommer dela teknik med den aktuella modellen Volvo C40 Recharge.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: