Mer klimatbonuspengar och förlängd elpriskompensation
Carl Undéhn
14 mar 2022
Även den som kör elbil har nog inte missat att det är dyrt att tanka bensin och diesel just nu. Kriget i Ukraina driver både upp priserna på energi och har gjort det tydligt att Europa befinner sig i ett beroende av fossil energi från Ryssland.
Det vill EU ändra på genom att bland annat snabba på utbyggnaden av grön energi. Men för att möta de stigande priserna på kort sikt har regeringen nu lagt fram ett åtgärdspaket med bland annat sänkt skatt på bensin och diesel.
För att minska oljeberoendet på längre sikt innehåller paketet också nya pengar till klimatbonusen för den som köper en elbil. De 3,9 miljarder kronor som satts av för 2022 var slut redan i januari. Orsaken var den stora ökningen av antalet sålda elbilar under andra halvan av 2021. Klimatbonusen betalas ut omkring sex månader efter registrering och bonusen till bilar från juni förra året betalas alltså med årets pott.
Nu skjuts ytterligare 3,9 miljarder kronor till och alla som köper en elbil kan räkna med bonusen på 70 000 kronor.
I paketet ingår också en engångskompensation på 1 000 kronor till alla privatpersoner som äger en bil. De som bor i glesbygd (stödområde 1, 2 och 3) får ett högre belopp på 1 500 kronor och pengarna ska delas ut automatiskt.
När elpriset sköt i höjden kring årsskiftet svarade regeringen med att inför en så kallad elpriskompensation för december 2021 samt januari och februari i år. Det ska nu förlängas för att även inkludera mars månad, men då enbart för hushåll i de södra elprisområdena tre och fyra. Orsaken är att kriget i Ukraina driver upp elpriserna i främst södra och mellersta Sverige.
För mars blir den lägsta gränsen för att ha rätt till stödet en månadsförbrukning 400 kWh, till skillnad från 700 kWh för de tidigare tre månaderna. Samtidigt sänks maxbeloppet för de med en förbrukning på över 2 000 kWh från 2 000 kronor till 1 000 kronor. Ändringarna gäller endast för mars.
När elpriskompensationen för december, januari och februari presenterades avsattes sju miljarder kronor. För de tre månaderna ska hushåll i hela Sverige få en ersättning på mellan 100 och 2 000 kronor per månad enligt en trappstegsmodell.
Gränsen för att få stödet ligger på en månadsförbrukning på 700 kWh under de tre månaderna som ger rätt till 300 kronor totalt. Den högsta summan som delas ut är 2 000 kronor per månad, totalt 6 000 kronor, för den som har en månadsförbrukning på över 2 000 kWh.
Som innan blir det elnätsbolagen som får uppgiften att administrera stödet. Enligt regeringen ska ersättningen för den första tremånadersperioden som innefattades av stöder börja betalas ut i april.