Kriget kan skynda på omställning till grön energi i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 mar 2022

Kriget i Ukraina har gjort frågan kring Europas beroende av rysk gas högaktuell. 40 procent av all gas som importeras till EU kommer från Ryssland.

EU-kommissionen har nu lagt fram en ny plan med namnet ”REPowerEU” med målet att minska importen av rysk gas med två tredjedelar redan till årets slut. Senast år 2030 ska all import av fossila bränslen från Ryssland upphöra.

Det ska delvis lösas genom import av gas från andra länder. Men planen innehåller också en att takten för utbyggnaden av förnyelsebar energi ska snabbas upp.  

– Det är dags att ta itu med våra sårbarheter och snabbt bli mer oberoende i våra energival, sa kommissionens vicepresident Frans Timmermans.

En viktig pusselbit blir då ökade produktionsmål för grön vätgas. Redan i klimatpaketet ”Fit for 55”, som EU-kommissionen lade fram i somras, spelade vätgas en viktig roll för den gröna omställningen av industrin. Bland annat planerar Tyskland och Frankrike gemensamma Gigafabriker för framställning av grön vätgas.

Nu skruvas ambitionerna upp och den nya planen innehåller en ”Hydrogen Accelerator”. Det innebär en ökning med ytterligare 15 miljoner ton vätgas år 2030 utöver de 5,6 miljoner ton som fanns med i ”Fit for 55”.

För det vill kommissionen se en snabbare utbyggnad av vind- och solenergi för utsläppsfri framställning av grön vätgas. Men även vätgas producerad med energi från kärnkraftverk kan då spela en roll för att kunna ersätta rysk gas, menar kommissionen.

Generellt nygger den nya planen på en strategi som innebär ”större volymer av produktion och import av biometan och förnybar vätgas” och även ”öka användningen av förnybara energikällor och elektrifiering samt åtgärda flaskhalsar i infrastrukturen”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: