Historiskt – elbilar har nu gått om bensinbilar i Norge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 sep 2024

Omställningen till eldrift i vårt grannland Norge fortsätter att sätta nya milstolpar. Nyligen kunde vi skriva om de imponerande siffrorna över nybilsregistreringen där i augusti, då elbilar stod för över 94 procent.

Nu är det dags att imponeras igen, för nu har elbilarna på landets vägar gått om de med bensinmotor i Norge. Enligt registreringsstatistik från intresseorganisationen Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) skedde det den 16 september i år, vilket gör dagen till historisk. Vid det datumet fanns det 754.303 elbilar inregistrerade, jämfört med 753.905 stycken med bensinmotor. Det betyder fördel för bilarna med elmotor med 398 exemplar.

– Det här är historiskt. En milstolpe som få såg komma för tio år sedan. Elektrifieringen av personbilsflottan går i snabb takt och Norge tar snabba steg mot att bli det första landet i världen med en personbilsflotta som domineras av elbilar”, säger Øyvind Solberg Thorsen som är direktör för OFV.

Det betyder däremot inte att omställningen nu är klar i Norge. Ännu rullar omkring en miljon bilar med dieselmotor i landet, vilket gör det till den vanligaste drivlinan bland fordon i Norge. Helt eldrivna bilar hamnar på en andra plats, följt av bensin och laddhybrider.

Enligt OFV är det bara en tidsfråga innan eldrift har gått om även diesel som vanligaste drivmedel. – Med den hastighet vi nu byter ut personbilsflottan kan innebära att vi 2026 också kommer att ha fler elbilar än dieselbilar, Øyvind Solberg Thorsen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: