Då visar Hyundai sin utmanare till Volvo EX90

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 sep 2024

Vi var nyligen och provkörde Volvos senaste elbil EX90, och våra intryck från det kan ni läsa om här och se en film från här. Som en sjusitsig elsuv är Kia EV9 en naturlig konkurrent till Volvo EX90. Och snart är det dags för ännu en utmanare från den koreanska koncernen, då i form av elsuven Ioniq 9.

Senare i år ska Hyundai visa upp modellen, som baseras på det tidigare visade konceptet Seven. Namnet er alltså inte ut att bli Ioniq 7 utan Ioniq 9, vilket kan tolkas som att Hyundai vill lämna plats för ytterligare någon modell i en något mindre storlek.

Så presenterade Hyundai sitt koncept Seven hösten 2021.

Namnvalet återspeglar också gemenskapen med Kia EV9 och båda modeller kommer använda Kia-Hyundais gemensamma elbilsplattform E-GMP. Med det kan vi räkna med snabb laddning tack vare dess 800-voltsteknik. Det är något som EX90 saknar, men Volvo har ändå lyckats pressa upp snabbladdning till 250 kW.

Ioniq 9 väntas få samma batteri och drivlina som Kia EV9. Det innebär ett stort batteri på 99,8 kWh och om Hyundai väljer samma strategi som Kia blir Ioniq 9 inget hästkraftsmonster utan har mer fokus på lång räckvidd. Fyrhjulsdrivna Kia EV9 har en effekt på 283 kW (385 hästkrafer) och en räckvidd på 51,2 mil.

Hur mycket av konceptet Seven som kommer att föras över till serieversionen återstår att se. Det hade ett axelavstånd på hela 3,2 meter – 10 centimeter mer än hos Kia EV9 – och en luftig insida med roterbara fåtöljer och L-formad soffa i baksätet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: