Annons:

Måste öka försäljningen – VW ska sänka priset på elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 okt 2024

I en intervju häromveckan förutspådde Skodas chef Klaus Zellner att vi får se ett priskrig på elbilar nästa år. Orsaken är de skärpta utsläppsgränserna för personbilar som då börjar gälla i EU. Något som gör att tillverkarna måste sälja fler elbilar för att undgå dryga böter.

Och redan nu har Volkswagen kraftigt sänkt priset på ID.3 på hemmamarknaden Tyskland. Kort efter det meddelades att instegsverionen ID.3 Pure börjar säljas här i Sverige och då från 382.300 kronor. Och vi kan räkna med att se fler billigare ID-modeller, säger märkets försäljningschef Martin Sander.

– Vi måste göra det som är nödvändigt i en konkurrensutsatt miljö. Vi kommer att prissätta alla våra fordon i linje med marknaden och konkurrensen. Så har det inte alltid varit med ID-bilarna tidigare. Vi måste ändra på det. Och det gör vi nu, säger han i en intervju med tyska Manager Magazin.

Vilka ID-modeller vi kan få se sänkta priser på avslöjar han däremot inte. Men hans avdelning har fått ett extra tillskott på en halv miljard euro som ska resultera i det konkreta målet att sälja ytterligare 50.000 elbilar. Det kommer samtidigt som Volkswagenkoncernen genomdriver ett omfattande sparpaket och inte har uteslutit att stänga fabriker i Tyskland.

Syftet med sparpaketet är att öka vinstmarginalen från dagens 3,5 procent til 6,5 procent till år 2026. Något som Volkswagen menar är avgörande för att klara investeringarna som krävs för att möta konkurrensen.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: