Fortsatt hopp om batterifabrik – kan Northvolt överleva här?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jul 2025

Batteritillverkaren Northvolt ansökte i mars i år om konkurs för sina svenska verksamheter och igår avslutades produktionen vid fabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Vad som händer med den och övrig verksamhet, som forskningscentret Northvolt Labs i Västerås, är ännu oklart. Enligt konkursförvaltaren finns det i nuläget tre intressenter, varav en ska ha lagt ett bud.

Åren innan konkursen satsade Northvolt på snabb expansion med batterifabriker även i Tyskland och Kanada. Vid den tyska fabriken i orten Heide, med namnet Northvolt Drei, pågår fortfarande arbetet med att uppföra den. Fabriken har också fått stora statliga stöd i form av så kallade konvertibla obligationer på 600 miljoner euro från statliga investeringsbanken KfW. Utöver det har både den förra federala regeringen och delstaten Schleswig-Holstein, där Northvolt Drei uppförs, godkänt stöd på 700 miljoner euro, som däremot inte har betalats ut.

Krisen hos Northvolt har ändå satt landets politiker under press för de statliga satsningarna. Och trots konkursen i Sverige är målet fortfarande att batterifabriken Northvolt Drei blir verklighet.

– Hittills har vi investerat ett tresiffrigt miljonbelopp där tillsammans med den federala regeringen och vi fortsätter att arbeta hårt för att säkerställa att battericeller kommer att produceras här i Schleswig-Holstein om några år och att många människor kommer att hitta välbetalda arbeten, säger Daniel Günther, ministerpresident i Schleswig-Holstein, till tidningen Flensburger Tageblatt.

Som argument för fabriken trycker han på den stora tillgången på grön el genom de många vindkraftverk som finns både till lands och ute i havet i regionen. Utöver det är tillstånden för fabriken på plats och genom de statliga stöden finns pengar för att genomföra projektet. Pengar som delstatens finansminister Claus Ruhe Madsen är tydlig med inte flödar ”direkt in i tillgångarna” hos Northvolt i Sverige. Häromveckan kom det fram att Northvolts skulder här uppgår till 80 miljarder kronor.
– Detta innebär att pengarna fortfarande är reserverade – för byggandet av en battericellsfabrik i Heide, säger Claus Ruhe Madsen till radiokanalen NDR.

Hoppet om Northvolt Drei är därför ännu levande. Utan att nämna några namn uppger ministerpresident Daniel Günther också att det även för fabriken i Tyskland förs diskussioner med potentiella intressenter.
– Det finns intressenter, men det är klokt att inte prata för mycket om det offentligt om man vill vara framgångsrik i slutändan, säger Daniel Günther.