180 år av elbilshistoria

Lotta Hedin

Lotta Hedin

22 jun 2020

ELBILSHISTORIA

Trodde du att elbilar var något nytt? Då är det dags att tänka om. Elektriska bilar har funnits sedan mitten av 1800-talet, och hållit sig kvar på vägarna sedan dess.

1830-tal

De första elektriska bilarna skapas av uppfinnare på olika platser i Europa.

1859

Den franske fysikern Gaston Planté uppfinner ett uppladningsbart bly-syrabatteri.

1897

1897 börjar de elektiska taxi-bilarna rulla i New York. Bilarna på bilden ska ha varit de första. Det var en förare av en sådan som ådrog sig USA:s första fortkörningsbot. Han ska ha kört i 20 kilometer i timmen. Fram- farten blev dock stoppad av en polisman på cykel.

1899

 Den första elbilen importerades till Sverige av direktör Adolf Östberg i Stockholm. Elbilen som var av märket Waverly fick stor uppmärksamhet i pressen, särskilt när Adolfs hustru Olga satt vid ratten, vilket hon enligt uppgift ofta gjorde. Trots räckvidden på cirka fem mil ska Östberg år 1901 ha gjort en resa ända till Tyskland och Belgien i elbilen.

1900

Kring sekel- skiftet och i början av 1900-talet var elbilar mer populära än bensinbilar I USA. På den här tiden användes uppladdningsbara blysyrabatterier.

1908

I och med att T-Forden börjar massproduceras i USA kommer bensindrivna bilar snabbt ner i pris och blir billigare än elbilarna. Bensindriften ger också längre räckvidd, och när den elektriska startmotorn uppfinns 1912, och man inte längre behöver veva igång bensinbilarna, trängs elbilarna undan från marknaden allt mer. Här Henry Ford med en T-Ford från 1921.

1923

Victor Electrics börjar producera elektriska bröd-och mjölkbilar i England.

1927

Trots att fossila bränslen tog över allt mer  fanns en hel del el elbilstillverkare ändå kvar, inte minst i segmentet eldrivna mjölk- och brödbilar. Den engelska mjölkbilsflottan var troligen den största elbilsanvändaren under mitten av 1900-talet. Här en eldriven brödbil från Victor Electrics 1927.

1959

Elbilen Henney Kilowatt lanseras, som lånade delar från Renault Dauphine. Bilen hade en elmotor på 5,2 kilowatt och en räckvidd på 6,4 mil, som sedan utökades till 10 mil. Men det blev ingen succé – under de två år som bilen tillverkades såldes bara 57 exemplar.

1966

Förslag om att rekommendera elbilar för att lösa problemen med luftföroreningar tas upp i amerikanska kongressen

Oljekrisen i början på sjuttiotalet hjälper till att öka intresset för eldrift igen. Bilden som är tagen 1973 visar en laddstation I Seattle, där en ombyggd AMC Gremlin sätts på laddning.

1973

Oljekris

1974

En elbilskonferens i Washington DC hålls. Där har Vanguard-Sebrings söta Citi Car premiär. Den tillverkades till 1979 och ska ha sålts i cirka 4 500 exemplar.

1980

Föreningen Elbil Sverige bildas. Föreningen ska verka för fler elbilar och elfordon i landet.

Under 70-, 80- och 90-talet gör flera av de större biltillverkarna försök med elbilar i mindre skala. Bland dem fanns VW Golf II City Stromer, som tillverkades i 300 exemplar 1991. En av dem tillhörde länge Magnus Johansson, ordförande i föreningen Elbil Sverige.

General Motors tar fram EV1 som finns tillgänglig för leasing i Kalifornien från 1997. Bakgrunden är ett beslut i delstaten att biltillverkarna måste erbjuda ett visst antal utsläppsfria bilar. EV1 blir populär, men 2003 avslutades leasingprogrammet och alla bilar kallas tillbaka. Misstankar finns om att det är oljeindustrin som velat stoppa EV1.

”Tesla roadster var den första fabriksbyggda elbilen med litiumjonbatterier.”

Tesla Roadster som visas upp på en bilmässa i San Francisco 2006 blir starten på en ny epok i elbilshistorien. Det är den första fabriksbyggda elbilen som utrustas med litiumjonbatterier, vilket ger betydligt längre räckvidd än tidigare elbilar: cirka 40 mil.

2009 visar Nissan upp sin första variant av elbilen Leaf. Den börjar säljas i Sverige 2011, och blir den första moderna elbilen som blir tillgänglig för de stora massorna tack vare sitt relativt låga pris. Leaf är i dag en av de vanligaste elbilarna i Sverige.

 Källor: Electric Auto Association, Motorhistorisk tidskrift, Wikipedia, upsbatterycenter.com, pbs.org.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: