2 400 nya laddbara bilar i januari

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 feb 2019

Januari blev ännu en rekordmånad för nyregistreringar av laddbara bilar. Under årets första månad tillkom närmare 2 400 sådana på landets vägar. Totalt handlar det nu om över 71 000 laddbara bilar, varav merparten är laddhybrider – nu har de passerat 50 000, visar den senaste statistiken från Power Circle.

Antalet rena elbilar har ännu inte nått upp till 18 000, men allt talar för att det kommer att hända mycket på den fronten. Batteribilen Kia E-Niro stod till exempel för närmare 200 av nyregistreringarna under månaden.

– Konsumenterna tycker fortfarande att laddhybriden är attraktiv i och med den flexibilitet det medför att ha tillgång till fler typer av bränsle. Elbilen väntas dock sjunka i pris samtidigt som laddinfrastrukturen byggs ut vilket kommer att medföra att fler väljer elbil framöver, säger Alexandra Andersson, projektledare och statistikansvarig Power Circle.

Laddmöjligheterna har också blivit betydligt bättre, konstaterar Power Circle. I januari fanns närmare 7 200 laddpunkter, vilket är 50 procent fler än för ett år sedan. Antalet laddstationer med snabbladdning är dock inte ens 400.

– Omställningen är bara några år bort. Det är viktigt att regioner och kommuner tar höjd för storskalig elektrifiering och planerar strategiskt för laddinfrastruktur redan nu, säger Alexandra Andersson.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: