Sverige står inför elbilsboom, visar studie

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

28 jan 2019

Omkring 2,5 miljoner laddbara bilar kommer att rulla på landets vägar 2030. Detta enligt en ny studie, som också konstaterar att utvecklingen var mycket stark 2018. Förra årets tillväxt med 50 procent väntas dock blekna i jämförelse med vad som tros hända från och med mitten av 2020-talet.

– Det vi ser 2018 är att elbilsutvecklingen nu börjar ta ordentlig fart, säger Alexandra Andersson ansvarig för elbilsstatistiken på Power Circle.

Enligt branschorganisationens senaste prognos kommer det att finnas 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige 2030. Power Circle har kommit fram till den siffran efter att ha analyserat data från biltillverkare, prognosinstitut och konsumentundersökningar. Precis som vid tidigare teknikskiften förväntas en så kallad s-kurva, där omställningen initialt går relativt långsamt för att sedan snabbt accelerera.

– Vår prognos bygger på att elbilen blir lika billig i inköpspris som en likvärdig bensin- eller dieselbil år 2025, säger Daniel Kulin sakkunnig på Power Circle. Efter det så finns det ingen anledning att inte välja en elbil när du ska köpa en ny bil eftersom även driftkostnaden är lägre.

En starkt bidragande faktor är att kostnaden för batteripaketet, som ju är den största utgiftsposten vid elbilstillverkning, är på väg nedåt. Teslas vd Elon Musk talar till exempel om en kostnad på 100 dollar per kilowattimme – på packnivå, det vill säga monteringsklara batteripaket.

En följd av den minskade kostnaden, i kombination med lagstiftning som syfter till att minska utsläppen, är att allt fler biltillverkare satsar på att elektrifiera sitt modellutbud. I dag har omkring 8 procent av modellerna på marknaden någon form av eldrift, en andel som redan 2022 väntas stiga till 34 procent.

Batteritillverkar tror på 50 dollar per kWh redan 2025

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!