ACM City One – billig elbil med utbytbara batterier blir verklighet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 aug 2021

Med jämna mellanrum dyker det upp små uppstickare som visar koncept på elbilar. Att det inte är helt lätt att få i gång produktionen av en bil visar sig att en hel del av vad som visas slutar som koncept.

Ett projekt som nu efter åtta års utveckling har tagit ett viktigt steg mot produktion är tyska ACM. De har ingått ett avtal med kontraktstillverkaren Magna om att bygga 208 000 exemplar av den lilla elbilen ACM City One.

Magna har lång erfarenhet av att bygga modeller åt en rad stora tillverkare och ska bland annat tillverka elbilen Fisker Ocean för den europeiska marknaden.

Som namnet antyder är ACM City One en elbil främst tänkt för stadskörning. Den riktar sig inte heller mot privatpersoner utan är tänkt att ingå i flottor för bildelning, taxi eller transporter i stan. Vikten ska vara låga 950 kilo och trots de blygsamma måtten ska bilen enligt ACM rymma upp till fem personer. Det ska även gå att fälla sätena helt för att kunna använda ACM City One som transportbil.

Modellen är tänkt att rikta sig främst till marknader i Afrika, Asien och Sydamerika där det saknas nätverk för att ladda. ACM City One bygger därför på ett flexibelt batterisystem. Förutom det inbyggda litiumjonbatteriet kan bilen använda fyra utbytbara batterier på 2,5 kWh styck. Tillsammans med det inbyggda batteriet ska de ge bilen en räckvidd på 24 mil.

De tio till tolv kilo tunga extrabatterierna kan laddas fullt hemma i ett vanligt vägguttag på åtta timmar och sedan tas med i bilen eller transporteras på taket.

En annan annorlunda lösning är hur företaget tänkt sig att ägaren ska kunna tjäna pengar på sin bil. Bagageluckan är utrustad med en bildskärm på 40 tum där det kan visas reklam som ska vara en inkomstkälla för föraren. Det ska sänka det totala priset för bilen som väntas kosta mellan 100 000 och 150 000 kronor i inköp.

Intresse finns även redan nu. Ett kinesiskt företag som annars erbjuder mobilabonnemang ska ha beställt 35 000 bilar som de vill erbjuda sina kunder mot en fast månadskostnad.

Bakom företaget står Paul Leibold som tidigare varit med att utveckla BMW i3. ACM City One ska visas upp på bilmässan IAA i München i början av september. En serie testbilar ska byggas under 2023 och året efter är det tänkt att bilen ska börja säljas.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: