Alfa Romeo tar klivet in i elbilsvärlden med prestandabil 2024

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 nov 2021

Italienska Alfa Romeo ska bli en helt elektrisk tillverkare, men exakt när är ännu lite oklart. Men innan årtiondes slut ska omställningen ha skett och i en intervju med brittiska Auto Express berättar företagets vd Jean-Phillippe Imparato att målet är år 2027.

– Om jag säger att jag vill ha eldrift så vill jag ha eldrift, säger han och understryker att det är ett definitivt beslut.

– Det är en risk, men det är normalt. Vi är här för att ta vissa risker men jag anser att vi har passerat vändpunkten, säger han till tidningen.

I intervjun berättar han lite mer om märkets eldrivna planer och vänder sig delvis emot suv-trenden genom att hylla tillverkarens sedanmodell Giulia. För den ser han en strålande framtid och meddelar att det därför bli Alfa Romeos första elbil som ska lanseras 2024.

Ledordet i utvecklingen tycks vara körglädje.

– Även om jag har ett ton batteri bakom mig vill jag förmedla en känsla av lätthet, även om jag är elektrifierad. Det är en grundläggande egenskap hos Alfa Romeo och vi bygger denna nya serie på den grunden, säger Jean-Phillippe Imparato.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ännu finns inga konkreta detaljer kring bilen, men en del tekniska uppgifter som pekar på att Alfa Romeo tar klivet in i elbilsvärlden med en prestandabil.

Den eldrivna Giulia ska precis som alla andra kommande elbilar inom Stellantiskoncernen byggas på den nya plattformen STLA. Den kommer i fyra versioner för bilar med olika storlek och egenskaper. Alfa Romeos Giulia uppges använda STLA Large som är tänkt för modeller med fyrhjulsdrift och prestanda. Vid presentationen av STLA-plattformen tidigare i år meddelades att versionen Large kan ge räckvidder på upp till 80 mil och bilar som klarar sprinten 0-100 km/h på omkring två sekunder.

Det är däremot inte samma sak som att vi kommer se sådana specifikationer i Alfa Romeos eldrivna Giulia. Men Jean-Phillippe Imparato garanterar att de kommer erbjuda en Alfa-upplevelse även med eldrift. För att säkerställa det har de också egen personal i teamet som utvecklar platformen STLA Large.

– Killen som vi har anlitat för att definiera specifikationer, funktioner och prestanda är Fabio Migliavacca som utvecklade GTA-versioner av Alfa Romeo. Han andas Alfa Romeo så han kommer att ge oss de egenskaper som vi behöver för att definiera denna helt nya utveckling, säger han.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: