Allt fler gillar elbilar – även Shells vd

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

31 jul 2017

Bensinbilen kommer att regera länge till, enligt vissa. Andra har beslutat att anpassa sig till teknikutvecklingen. Volvo har som bekant beslutat att snart bara erbjuda batteribilar och laddhybrider. Och nu har Shells vd anslutit sig till den växande skara som är övertygade om att elbilar kommer att ta över.

Ben van Beurden avslöjar för Bloomberg att hans nästa bil blir laddhybriden Mercedes S500e. Oljejättens finansdirektör Jessica Uhl har redan tagit steget fullt ut. Hennes bil är en BMW i3.

– Vi behöver en mycket större andel elbilar, alternativt vätgas- eller gasbilar, om vi vill klara av klimatmålet på högst två grader, säger han till Bloomberg TV.

Utspelet kom i samband med att Shell meddelade att man tror på låga oljepriser framöver. Dessutom har flera länder, däribland Norge och Storbritannien, långtgående planer på att förbjuda försäljningen av fossilbilar. Även Indien, som är en jättemarknad, är inne på samma linje och i Schweiz har De Gröna lagt fram ett förslag om att förbjuda bensin- och dieselbilar redan 2025. Dessutom drar flera klassiska biltillverkare ned på sina engagemang inom traditionell motorsport för att i stället satsa på Formel E.

Allt sammantaget innebär det att det kan gå snabbt utför för oljebranschen menar van Beurden, åtminstone om man inte börjar satsa på renare drivmedel. Toppen kan komma redan i början av 2030-talet, säger han till Bloomberg TV. Kanske ännu tidigare om biobränslen tar marknadsandelar för bensin och diesel.

– Vi måste fortsätta att förnya oss.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: