Megaladdstation – här laddar över 3.000 bilar om dagen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2023

Lagom till trafiken i påskhelgen öppnade Tesla en ny laddstation vid Mantorp utmed E4. Med 40 Superchargers som även kan användas av andra märken än Tesla blev det Sveriges (hittills) största och Europas tredje största laddstation för elbilar.

Det slås nu mångdubbelt upp av en ny laddstation i kinesiska Shenzen. Där hittas 258 snabbladdare och under testerna inför premiären ska upp till 3.300 elbilar dagligen ha laddat där.

Det avslöjas däremot inte med vilken effekt det går att ladda. Men medan du väntar finns det en lounge, ett café, en butik och automater för snacks. Snabbladdarna är också skyddade med tak där det sitter solceller som enligt kan bidra med upp till 300.000 kWh grön el om året.  

Stationen drivs av ett gemensamt bolag som ägs av biltillverkaren BYD och energijätten Shell. Enligt bolaget är det deras största station med snabbladdare hittills. Om det även är Kinas eller rentav världens största är oklart.

Sedan förra året samarbetar de kring att bygga laddinfrastruktur. Till en början endast i Kina, men på sikt även i Europa.

BYD är inte den enda kinesiska tillverkaren som Shell samarbetar med. I Kina har Shell tillsammans med NIO byggt tillverkarens stationer för batteribyten, så kallade NIO Power Swap Station. Tidigare i år öppnades även en sådan i samarbete med Shell i Nederländerna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: