Amazon beställer 20 eldrivna lastbilar från Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 okt 2022

För några veckors sedan började Volvo Lastvagnar tillverka de eldrivna versionerna av de tunga lastbilarna FH, FM och FMX som klarar en totalvikt på 44 ton. De erbjuds med en batterikapacitet på upp till 540 kWh som ska ge en räckvidd på 30 mil för utsläppsfria regionala transporter.

Med ett laddstopp under lunchpausen menar Volvo att de tre lastbilarna kan täcka upp en sträcka på 50 mil om dagen.

Handelsjätten Amazon meddelar nu att de beställer 20 exemplar av FH Electric som ska sättas in i Tyskland.

– Stora aktörer inom transportbranschen spelar en nyckelroll i att leda branschens arbete med att sänka sitt koldioxidavtryck. Därför är jag glad att Amazon samarbetar med oss för att minska sina utsläpp för längre och tyngre transportuppdrag, säger Jessica Sandström som är Senior Vice President Product Management på Volvo Lastvagnar.

Leverans av lastbiarna är planerad till årsskiftet och ska ersätta lika många diesellastbilar som används idag.

– Amazon har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen i sin flotta, men att minska utsläppen för regionala transporter har tills nu varit väldigt svårt. Därför är det en så viktig milstolpe och vi välkomnar dessa tunga ellastbilar från Volvo till vår flotta, säger Andreas Marschner med titeln Vice President Transportation Services Europe hos Amazon.

Under de närmsta fem åren investerar Amazon enligt egna uppgifter ”över en miljard Euro” – omkring 11 miljarder kronor – i eldrivna transportbilar och lastbilar. Även utbyggnad av laddinfrastruktur och stöd till innovationer inom transporter ingår i satstningen, men det nämns inga konkreta planer.

Amazon har i dag 3 000 eldrivna transportbilar i Europa. Till 2025 ska Amazon ha 10 000 eldrivna transportbilar och målet är att vara ett klimatneutralt företag år 2040.

I USA investerade Amazon tidigt i Rivian och äger idag 18 procent av företaget. Vid sidan av den eldrivna pickupen R1T har Rivian därför tagit fram den eldrivna transportbilen EDV åt Amazon.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: