Tillverkning av tunga eldrivna lastbilar igång hos Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 sep 2022

Volvo Lastvagnar har tagit ett viktigt steg på vägen mot att elektrifiera sitt utbud av lastbilar. I Tuve-fabriken i Göteborg har tillverkningen av de eldrivna versionerna av de tunga lastbilarna FH, FM och FMX som klarar en totalvikt på 44 ton nu dragit igång.

Modellerna baseras på dieseldrivna modeller och kan tillverkad på samma lina i fabriken. Batteripaketen sätts däremot inte ihop på plats utan i Volvos fabrik i belgiska Gent. Nästa år ska även där tillverkningen av de tunga eldrivna lastbilarna dra igång.

– Det här är en milstolpe och bevisar att vi leder omvandlingen av branschen. För mindre än två år sedan visade vi våra tunga eldrivna lastbilar för allra första gången. Nu ökar vi volymerna stegvis och kommer leverera de här fantastiska lastbilarna till kunder över hela Europa, och längre fram även till kunder i Asien, Australien och Sydamerika, säger Roger Alm som är vd för Volvo Lastvagnar.

De tre som nu har börjat tillverkas utrustas med ett batteri på 540 kWh som ska ge en räckvidd på till 30 mil och lämpa sig för regionala transporter.

Totalt finns det nu sex helt eldrivna lastbilar från Volvo. Med det menar Volvo att de kan erbjuda eldrift som passar för 45 procent av alla godstransporter som sker i Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: