Ännu en eldriven lastbil från Volvo

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

15 maj 2018

Volvo Lastvagnar har utvecklat en eldriven lastbil. FE Electric som modellen heter är avsedd för transporter med en totalvikt på upp till 27 ton. Precis som den lastbil avsedd för lättare transporter som företaget visade upp för mindre än en månad sedan handlar det om ett fordon tänkt att operera i geografiskt avgränsade områden som städer.

Det är bara en tidsfråga när företaget presenterar en lastbil med lång räckvidd, förklarar vd:n Claes Nilsson.

– Med introduktionen av Volvo FE Electric har vi ett komplett program av eldrivna lastbilar för stadstrafik och tar ytterligare ett strategiskt viktigt steg i utvecklingen av vårt totalerbjudande inom elektrifierade transportlösningar. Det öppnar för nya samarbeten med städer som vill förbättra luftkvaliteten, reducera trafikbullret och minska trängseln vid rusningstrafik genom att kunna utföra nyttotransporter på ett tyst och avgasfritt sätt under till exempel tidiga morgnar eller sena kvällar.

Försäljningen av FE Electric börjar redan nästa år och det är redan bestämt var den första kommer att rulla. Det handlar om en sopbil, vars påbyggnad är framtagen i samarbete med Faun, som ska användas i den tyska staden Hamburg.

Vd:n för stadens renhållningsbolag Stadtreinigung Hamburg säger att eldrivna lastbilar har en stor potential.

– I dagsläget släpper var och en av våra 300 konventionella sopbilar ut cirka 31 300 kilo koldioxid per år. En eldriven sopbil med ett batteri som klarar ett helt arbetsskift på åtta till tio timmar innebär ett tekniskt genombrott. En annan fördel är att Stadtreinigung Hamburg har klimatneutral elektricitet som kan användas för att ladda batterierna, säger Rüdiger Siechau.

FE Electric har dubbla motorer med en sammanlagt effekt på 370 kilowatt. FL Electric som presenterades för knappt en månad sedan har en motor på 185 kilowatt. Totalvikten för de båda modellerna är 27 respektive 16 ton och båda kommer att levereras med batteripaket på mellan 100 och 300 kilowattimmar, som kan laddas med 150 kilowatt. Med det största batteripaketet är räckvidden 200 respektive 300 kilometer.

Volvos första eldrivna lastbil klar för serietillverkning

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: