Arnold Schwarzenegger vill stämma oljejättar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 mar 2018

Arnold Schwarzenegger vill stämma oljejättar då deras produkter dödar. Skådespelaren, den förre Kalifornienguvernören och – inte minst – sjufaldige Mr Olympia säger att han diskuterar en stämningsansökan med flera advokatfirmor.

– Det är ingen skillnad mot rökning. Tobaksindustrin visste i åratal och decennier om att rökning dödar och leder till cancer samtidigt som de förnekade det, säger 70-åringen till Politicos podcast. (43 minuter och 35 sekunder in i klippet)

– Oljebolagen har sedan 1959, när de gjorde en egen studie som visade det, vetat om att fossilbränslen leder till global uppvärmning och att det riskerar människoliv och dödar, säger han och lägger till att oljebolagen därför har gjort sig skyldiga till överlagt mord.

Han säger att han inte tänker släppa taget, utan hålla fast ”som en Alabama-fästing”.

– Det är fullkomligt oansvarigt att inte ha någon varningstext, som på tobak,när man är medveten om att den produkt man säljer dödar. Varje bensinstation och varenda bil borde ha en varningstext, alla produkter som använder fossila bränslen måste ha en varningstext.

”Arnie” har i dagarna också luftat åsikter om Elon Musks expedition till Mars och det faktum att Tesla ligger efter med leveranserna av Model 3. Se videon nedan.

”Hasta la vista, diesel!”

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: