Attacker mot fartyg tvingar Tesla till stopp i fabriken

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 jan 2024

Teslas fabrik vid Grünheide utanför Berlin har en årskapacitet på en halv miljon bilar. En siffra som Tesla vill fördubbla till en miljon genom en utökning av fabriken. Enligt den senaste kvartalsrapporten har Giga Berlin kommit upp i en kapacitet på 375.000 bilar om året.

Men från den 29:e januari fram till 11:e februari kommer inga exemplar av Model Y rulla ut från fabriken. Orsaken är komponentbrist på grund av störningar i de globala leveranskedjorna till följd av attacker mot lastfartyg i Röda havet. Jemenitiska huthirebeller har där angripit närmre 30 fartyg de senaste veckorna. Något som fått en rad rederier att i stället ta den längre vägen om Godhoppsudden för transporter från Kina till Europa.

”De väpnade konflikterna i Röda havet och de därmed sammanhängande förskjutningarna av transportvägarna mellan Europa och Asien via Godahoppsudden påverkar också produktionen i Grünheide”, meddelar Tesla.

Det är första gången som arbetet i fabriken stoppas. Även under tidigare problem i leveranskedjor på grund av pandemin och Rysslands krig mot Ukraina lyckades Tesla hålla igång och även öka produktionstakten vid Giga Berlin. Planen är att återuppta arbetet där från den 12:e februari.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!