Bara elbilar från Audi redan 2026

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jun 2021

Audi höjer tempot i omställningen till eldrift, och det rejält. Från 2026 ska tillverkaren inte lansera några nya modeller med förbränningsmotor. Inte heller några nya modeller med hybridteknik ska komma från fabriken i tyska Ingolstadt eller någon annan av Audis fabriker.

Det meddelade Audis chef Markus Duesmann under ett möte med företagets ledning, rapporter flera tyska medier.

Det skulle innebära att Audi snabbar på utfasningen av fossilbilar med nästan tio år jämfört med vad som tidigare var sagt. Så sent som i början av året sa Markus Duesmann att Audi arbetade med en plan att fasa ut bilar med förbränningsmotorer till år 2035.  

Nu ser det alltså ut som att det kan ske redan om fem år istället. Men beslutet är inte samma sak som att Audi slutar sälja fossilbilar 2026. Enligt medieuppgifterna ska den sista modellen med förbränningsmotor vara en SUV som lanseras 2026 och säljas fram till 2033. Efter det ska det Audi endast sälja modeller med batterier.

Uppgifterna går lite isär när det kommer till sedanmodellerna A3 och A4. Vissa medier rapporterar att även de ska komma som ”e-tron”, alltså med batteridrift. Andra säger att de istället ska ersättas av nya modeller med eldrift.

Audi bekräftar i dagsläget inte uppgifterna. Det mesta tyder ändå på att det stämmer vilket betyder att Audi ställer om till att bli en ren elbilstillverkare flera år före flera andra märken. Bland annat Volvo har sagt att de endast kommer tillverka elbilar från år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!