Bara elbilar från Fiat i Europa från 2027

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 feb 2022

Fiat är ingen stor spelare på den svenska marknaden för personbilar. Förra året hade den italienska tillverkaren en marknadsandel på 1,5 procent. Men elektrifieringen kastar om kartan på bilmarknaden och kanske kan det ge Fiat en ny chans här. Elbilen Fiat 500 registrerades det 533 exemplar av i Sverige under förra året och mer elektriskt ska det bli.

Från 2027 ska Fiat endast sälja elbilar på den europeiska marknaden, inklusive prestandabilarna under märket Abarth. Det kom fram när Stellantiskoncernen, där Fiat ingår, redovisade försäljningssiffror för 2021. Koncernen kunde visa en vinst på över 140 miljarder kronor.

På en slide i presentationen gick det att läsa ”100% BEV Portfolio by 2027 in Europe” bredvid logotypenra för Fiat och Abarth. Hur planerna ser ut för andra marknader och vilka eldrivna modeller det handlar om framgick inte. Under Fiat fanns endast symbolen för en elbil ispalten för 2022 och 2023.

I en intervju med brittiska AutoExpress förra månaden talade Fiat-chefen Olivier Francois om att märket vill etablera sig som en volymtillverkare av mindre elbilar. I planerna för det ingår bland annat en eldriven Fiat Panda som beskrevs bli en enkel men robust bil. Den ska baseras på konceptet Fiat Centoventi från 2019 och lanseras i två versioner nästa år – eventuellt som en kompakt suv – med ett förhållandevis lågt pris.

Om konceptets idé med att kunden ska kunna välja och byta ut delar av både karossen och inredning blir kvar återstår att se.

Konceptet Centoventi

Under presentationen kom det också fram att det 2022 eller 2023 ska lanseras två elbilar från Citroën, två från Maserati och en från Jeep.  

Vi kommer också får se eldrivna kombimodeller av Peugeot 308 SW. Idag är det endast Porsche som erbjuder kombinationen eldrift och kombi med Taycan Cross Turism och kommande Taycan Sport Turismo. SAIC-ägda MG är på väg att lansera modellen MG5 Electric i Sverige och elsuvarnas dominans kommer utmanas av flera kombimodellerna de kommande åren.

Inom Stellantis kommer nästa generation av Opel Astra som eldriven kombi. Dessutom har Skoda sagt att de vill lansera Octavia med eldrift och Volkswagen jobbar på en kombi baserad på konceptet ID.Space Vizzion som en eldriven version av dagens Passat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: