Elbilen logo Meny

Bekräftat: Hyundai byter ut batterier i Kona Electric

Nyligen kom uppgifter om att Hyundai planerade ett byte av batteripaketen i alla Kona Electric i Sydkorea. Orsaken är 15 fall av bränder som skett i batterierna. Hyundai återkallade bilar för en kontroll av batteriet och en uppdatering av mjukvaran. Det innebar bland annat att batteriet inte kunde laddas till mer än 90 procent. Men när även en av de återkallade bilarna fattade eld visade det sig att det snarare handlade om ett hårdvarufel.

Hyundai meddelar nu att de ska byta batteripaketen i 76 000 Kona Electric som sålts globalt, samt i vissa Ioniq Electric och eldrivna bussar från Hyundai.

I väntan på att batteriet blivit utbytt uppmanas ägare av Kona Electric och Ioniq Electric att inte ladda batteriet över 90 procents kapacitet.

Det kommer bli en dyr affär på omkring 7,5 miljarder kronor och analytiker talar redan om bytesprogrammet som den hittills mest kostsamma återkallelsen inom elbilsbranschen.

Totalt handlar det om 82 000 bilar och gemensamt för alla bilar är att det sitter ett batteri från LG Chem i dem. Koreanska myndigheter uppger att de har hittat defekter på vissa av LG Chems batterier och en del av kostnaden för bytesprogrammet kommer förmodligen hamna hos LG Chem.

Elbilen har kontaktat pressansvarig hos Hyundai i Sveriges som ber att få återkomma med vad som gäller för svenska kunder.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-02-24