Hyundai uppges planera batteribyte i alla Kona Electric

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 feb 2021

De senaste månaderna har det kommit flera rapporter om fall där Hyundais populära elbil Kona Electric har börjat brinna.  

Hyundai återkallade bilar tillverkade mellan september 2017 och mars 2020 för en uppdatering. Men när även en av återkallad bil fattade eld i Sydkorea uppstod misstankar om att problemet inte går att lösa med mjukvara.

Totalt handlar det om 15 fall av bilar som har börjat brinna. Redan i slutet av förra året fanns det rykten om att Hyundai planerade ett program för batteribyte i Kona Electric.

Nu rapporterar sydkoreanska medier att Hyundai ingått ett avtal med landets transportministerium om att byta ut batterierna i alla Hyundai Kona Electric i Sydkorea. Utbytesprogrammet ska presenteras officiellt imorgon (19:e februari) och då även innefatta plug in-modellen av Ioniq samt den med ren eldrift.

Det handlar i alla fallen om modeller med batterier från LG Chem. Batteritillverkaren undersöker problemet med Kona och även andra fall där både bilar och bussar med batterier från LG Chem har börjat brinna.

Kostnaden för att byta batterierna beräknas kosta 1,8 miljarder dollar bara på den koreanska marknaden, men en stor del av summan kommer förmodligen hamna hos LG Chem.

Hyundai har inlett ett samarbete med SK Innovation som tillverkar batterier i Ungern. De sitter redan i vissa Kona Electric, samt koncernsyskonets Kias elbil Niro. Efter de ännu inte utredda orsakerna till bränderna med batterier från LG Chem uppges Hyundai ökat antalet bilar med batterier från SK Innovation.

Elbilen har kontaktat Hyundai i Sverige för att få en kommentar vad som gäller för svenska ägare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: