Bekräftat: Tesla vill bygga en miljon bilar om året vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 mar 2023

Teslas europeiska fabrik utanför Berlin är konstruerad för att kunna tillverka 500 000 bilar om året. De senaste månaderna har takten där ökat snabbt. Enligt de senaste siffrorna spottar Giga Berlin nu ur sig 4 000 bilar i veckan. För tillfälet byggs endast Model Y och på sikt ska även Model 3 tillverkas där.

Med det är det ändå kvar en bit till maxkapaciteten, som innebär 10 000 bilar i veckan. Men Tesla har större planer än så.

Sedan en tid har det kommit uppgifter om att Tesla vill dubbla kapaciteten till en miljon bilar om året. Nu bekräftas planerna genom en ansökan om utvidgning av fabriken som har lämnats in till tyska myndigheter.

En stridsfråga redan innan fabriken togs i bruk var mängden vatten som den väntas förbruka. Tesla har hela tiden hävdat att det finns mer än tillräckligt med vatten i regionen, något som fabrikens kritiker menar inte är fallet.

Tesla har också haft planer på att genomföra egna provborrningar i området för att uppdaterar datan kring hur mycket vatten som finns.

En viktig punkt i Teslas ansökan om att utöka fabriken är därför att fördubblingen av antalet tillverkade bilar inte innebär ökad vattenförbrukning. Enligt Tesla är det möjligt genom att optimera produktionen och återanvända vatten.

De ursprungliga planerna på att även tillverka batterier vid fabriken utanför Berlin – enligt Teslas chef Elon Musk världens största batterifabrik – ligger däremot på is.

Tesla fokuserar i stället på batteritillverkning hemma i USA, där statliga subventioner för gröna industrisatsningar gör det betydligt mer lönsamt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: