Bekräftat: Zeekr 001 får 100 mils räckvidd med nytt batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 dec 2022

Volvos ägare Geely har lanserat flera nya elbilsmärken de senaste åren. Det kanske mest ambitiösa av dem är Zeekr som med prestanda och design – delvis framtagen vid Geelys kontor i Göteborg – ska utmana europeiska tillverkare.

Hittills endast i Kina som är den enda marknad där den första modellen Zeekr 001 säljs. Med dubbla elmotorer som tillsammans ger 544 hästkrafter, en toppfart på 200 km/h och 0-100 km/h på 3,8 sekunder verkar Zeekr snabbt ha hittat sina kunder. Årets leverans av bilar i Kina var slut redan efter sex månader. Hur många exemplar det handlade om nämndes däremot inte.

Redan i början av nästa år uppges Geely ta Zeekr till Europa. Om då även Sverige finns med i planerna återstår att se.

Vad som däremot nu är säkert är att Zeekr 001 kommer uppdateras med den senaste versionen av batteritillverkaren CATL:s nya “superbatteri”, Quilin. Med högre energidensitet än hos dagens batterier ska öka räckvidden hos Zeekr 001 från som bäst 73 mil till över 100 mil på en laddning.

Eller 1 032 kilometer, för att vara exakt. Det framgår av registreringsinformation från ansvariga kinesiska myndigheter som också anger batteriets storlek till hela 140 kWh. Den långa räckvidden görs också möjlig av att förbrukningen enligt de kinesiska uppgifterna är låga 1,49 kWh per mil.

Enligt CATL kan energidensiteten hos Quilinbatteriet genom bättre packning komma upp i 255 Wh/kg. Det innebär mycket energi i förhållande till batteriets vikt, vilket kraftigt kan bidra till ökad räckvidd.

Om det nya Quilinbatteriet är något vi även får se när Zeekr 001 letar sig över hit återstår att se. Det gäller även räckvidden enligt WLTP, som är mindre förlåtande än den kinesiska körcykeln.

Först ut att använda Quilinbatteriet är en annan modell från Zeekr, den nyligen visade minibussen Zeekr 009.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: