Beskedet: då kommer nya Tesla Roadster

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 feb 2024

Redan 2017 fick vi se en prototyp på andra generationens Tesla Roadster. Tillverkningsstart och leverans var då planerad till 2020, vilket ju som bekant inte blev fallet. Sedan dess har det varit lite oklart om och när lanseringen av en ny version av Roadstern, vars föregångare från 2008 var Teslas första modell, faktiskt blir av.

Nu kommer Teslas chef Elon Musk med nya besked kring utvecklingen och den planerade lanseringen. ”Ikväll ökade vi radikalt designmålen för den nya Tesla Roadster. Det kommer aldrig att finnas någon annan bil som denna, om man ens kan kalla den en bil”, skrev Elon Musk på X. I kommentarerna under sin post lade han sedan till att den färdiga versionen kommer visas i slutet av i år och väntas kunna börja levereras under 2025.

Elon Musk uppger också att nya Tesla Roadster ska kunna göra 0-60 mph (0-96,6 km/h) på under en sekund. Det är snabbare än de 1,9 sekunder som det har talats om tidigare. Tesla har tidigare också ställt ut en prototyp av nya Roadster på Petersen Museum i Los Angeles med raketteknik från Space X, rymdbolaget som också ägs av Elon Musk. Med det uppgavs Roadster klara 0-100 km/h på 1,1 sekunder.

Utöver det har det vid olika tillfällen nämnts att nya Tesla Roadter får en toppfart på 400 km/h och en räckvidd på 100 mil. Men exakt vad vi kan vänta oss av bilen återstår att se.En del av den tekniken och prestandan som tidigare lovats med nya Roadster har enligt Teslas chefsdesigner Franz von Holzhausen redan letat sig in i nuvarande Tesla Model S Plaid.

– Om du tänker på det, en Plaid Model S uppnår i princip alla de värden som vi sa att Roadster kunde göra, vilket verkade omöjligt för en bil på den tiden. Så låt fantasin flöda lite grann, sa han i en intervju en intervju med podcasten Ride the Lightning förra året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: