BMW: sex nya elbilar på Neue Klasse till 2027

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 mar 2023

BMW har precis meddelat att nästa generation av 5-serien kommer med eldrift. Namnet blir då BMW i5, som även ska komma i en sportigare M-version och som kombi.

Det är ändå bara ett förspel inför tillverkarens verkliga satsning på elbilar som inleds 2025 med den nya plattformen kallad ”Neue Klasse”. I motsats till vad som tidigare sagts handlar det om en ren elbilsplattform. Det meddelade BMW under sin årliga presskonferens i veckan.

Tidigare har det hetat att BMW även med Neue Klasse vill fortsätta erbjuda sina modeller med olika drivlinor. Det vill BMW även i fortsättningen göra och i det ingår även möjligheten med vätgasdrivna modeller.

– Vätgas är också tänkbart som drivmedel för Neue Klasse. Tekniskt sett är vi förberedda, sa BMW-chefen Oliver Zipse under sitt tal.

Neue Klasse baseras enligt BMW på tre aspekter. En ny och mer effektiv generation av BMW:s elektriska drivlina och den nya generationen batterier som precis som hos Tesla kommer vara cylindriska. Utöver det innehåller Neue Klasse ett nytt koncept för gränssnittet i bilens operativsystem samt ”en ny nivå av hållbarhet under hela livscykeln”.

Vi ifck också veta att konceptet på en head up-display över hela vindrutan som visades unde elektronikmässan CES i början av året kommer finnas som tillval hos bilarna på Neue Klasse.

Sedan tidigare är det klart att först ut på Neue Klasse är en eldriven 3-serien och en sportig elsuv. Nu meddelade BMW att det inom två år efter starten för plattformen 2025 kommer lanseras minst sex nya elbilar.

I det ingår förmodligen de redan två nämnda. Vad de övriga bilarna handlar om gick BMW inte in på.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: